Bedste dansker i Dakar Rally nogensinde

Hans navn er Thomas Kongshøj og han er professionel Off-Road-kører.

Han har netop kvalificeret sig til at køre Dakar Rally i 2024/25.

Han har i 2023 slået Danmarks-rekord og er blevet den dansker, som samlet har fået den bedste placering i Dakar Rally nogensinde til trods for, at det var hans debut. Nu arbejder de hårdt med forberedelserne til Dakar rally 2024, der starter i januar. 

Jeg “møder” Thomas første gang i en telefonsamtale, hvor jeg præsenterer Jake’s Apparel-konceptet i de allerførste dage af åbningen i 2021. Han har de sidste mange år arbejdet med team-building og som træner i motorcykelsporten. Cross og enduro var hans speciale og han har uendelig mange mesterskaber bag sig. Men det nye og største er Rally. En disciplin, der langt fra er lige til at komme ind i. Det er en blanding af orienteringsløb i ukendt land og et race, hvor farten typisk kommer over 150 km/t. 15 timer om dagen i 15 dage! Ret ekstremt. 

Thomas og jeg har en super kemi. Vi er begge født med lidt for meget krudt bag i, og vi har altid lidt for mange idéer på vej. Kæmpe high-five i første telefonsamtale. Siden har vi besøgt hinanden og dette er kun begyndelsen på vores samarbejde. 

Thomas har to verdener. En race-verden, der 100% dedikeret til træning og opsætning til rally- sporten. Den anden verden er “Adventure”-off-road på el-motorcykler. Feddet, som er en halvø syd for Faxe, er et kæmpe skovområde med singletrack til mange, mange timers oplevelser. Og det er her Jake’s kommer til at lave en del events. Med grupper på 8-20 deltagere ledsaget af én eller to instruktører kan alle få den vildeste oplevelse. Disse billetter til offroad-dage kan købes på Jake’s snart.

Den måde at bruge en næsten lydløs motorcykel på er genial. Og alle kan få en fed dag her. (Se filmen nederst)

Thomas’ første Dakar Rally var en kæmpe succes. For første gang i ti år har en dansker gennemført Dakar Rally - verdens vildeste rally. 8.528 kilometer langt og delt op i 14 etaper. Og han placerede sig på en 40. plads blandt de 90 motorcykel-kørere, der gennemførte løbet. En plads, han er rigtig godt tilfreds med. Han fik 4 brækkede ribben og han pådrog sig endda en diskusprolaps i en voldsom kompression før en høj sandbanke i 2. stage.

Nu her et år efter er vi på den anden side af endnu bedre træning - fantastisk team i Spanien og flere sponsorer. Kroppen har det perfekt og motorcyklen er skiftet fra en Husky til KTM med factory setup. Det tegner godt. Men det er aldrig uden risiko. Der er altid en risiko for at komme slemt til skade og endnu værre ikke at komme hjem igen.  

Vi hepper på Thomas til Januar i Dakar og følger med fra shoppen her i Kjeld Tolstrups Gade 104.